2009. július 4., szombat

Bevezetés

Üdvözöllek!

Sokat hallani erről a válságról mostanság. Van, akit komolyabban érint, van, akit kevésbé, és van néhány szerencsés, akit csak minimális mértékben. Azt, hogy létezne olyan, aki egyáltalán nem érintett a "nyugati" világban, azt nehezen tudom elképzelni. Ki úgy érintett, hogy lakás- vagy autóhitele van, és a törlesztőrészletek megnövekedtek, vagy úgy, hogy a befektetésein vesztett pénzt, és sajnos sokan (és egyre többen) vannak olyanok is, akik az állásukat is elveszítették. De ha nem nézzük a kritikus oldalát, akkor is, Magyarországon az ÁFA- és jövedékiadó-emelés (és így a benzin árának emelése) valószínűleg tényleg mindenkire hatással van.

Ebben a helyzetben az emberek egy jelentős része kétségbe esik, haragos lesz vagy elkeseredett. Ez természetesen teljesen érthető emberi reakció olyan helyzetben, amikor az ember úgy gondolja, nem tehet az egészről, és úgy gondolja, nincs mit tenni. De vajon tényleg így van? Tényleg nem lehet semmit sem tenni? Vagy mégis lehet valamit kezdeni a meglévő helyzetben, és elérni azt, hogy jobb legyen, vagy azt, hogy akár teljesen megoldjuk, és ne is legyen igazi hatással ránk a válság?

Pénzügyi tanácsadóként dolgozva már a válság előtt (mikor minden szép volt és jó, és rekord hozamokat hoztak a különféle eszközök (pl. befektetési alapok)) megfigyeltem nagyon sok emberen, hogy arról panaszkodik, hogy "jaj, de hát nincs pénzem". Jó sok embernél megtaláltam az okokat is. Jó sok embernél a megoldásra is rájöttem. Az persze más kérdés, hogy ő mihez tudott kezdeni ezzel az információval.

Rájöttem arra, hogy ezen a területen hiány van hazánkban. Alig lehet magyarul hozzáférhető anyagot találni. Ha találunk is, az lehet, hogy nem is az átlagembernek szól. Ha körbenézünk az interneten, láthatunk több olyan honlapot, ahol pénzügyi tanácsadók hirdetik magukat, akik kiváló megoldást tudnak arra nyújtani, hogy mit kezdjünk azzal a pénzzel, amit nem költünk el. Ha még tovább nézelődünk, úgy találhatjuk, hogy gombamódra elszaporodtak azok a honlapok, melyek tőzsdézéssel, ingatlanbefektetéssel kapcsolatos tanfolyamokat kívánnak eladni - abban az esetben, ha magunk akarjuk kezelni félretett és/vagy fölösleges pénzünket.
Csakhogy én minden hasonló elgondolásból hiányoltam a dolgok alapját, amit úgy nevezek: pénzkezelés. Azt a képességet, hogy megteremtsük az alapot mindezek igénybevételéhez.

Ezt a blogot azért hoztam létre, hogy választ keressek és kínáljak az embereket manapság leginkább foglalkoztató kérdésekre:
  • Hogyan bánjak úgy a pénzemmel, hogy minden fontos dologra jusson?
  • Hogyan lehet a kiadásokat úgy lefaragni, hogy annak minél kisebb hatása legyen az életszínvonalunkra?
  • Hogyan lehet felkészülni az előttünk álló nehézségekre?
  • Hogyan alakítsunk ki magunknak olyan szokásokat vagy rendszereket, melynek segítségével észrevétlenül elérjük anyagi céljainkat?
Mindezt úgy, hogy érintem a kérdéskör több szintjét is, többek között:
  • konkrét, hasznos, gyakorlatban is azonnal alkalmazható jótanácsok
  • a pénzkezeléssel kapcsolatos személyiségi kérdések vizsgálata
  • továbbá szeretném érinteni a pénzáramlással, pénzáramoltatással kapcsolatos ezoterikusabb megközelítéseket is. (Vonzás törvénye stb)

Fontos azonban hozzátenni, hogy itt személyes világképemről, saját tapasztalataimról lesz szó, mások és a saját életemből leszűrt tanulságokat fogom megírni, azaz a véléeményemet. Ne vedd tanácsadásnak!

Jó olvasást kívánok az előttünk álló bejegyzésekhez! És ha van olyan barátod, akinek úgy gondolod, szüksége van ezekre az információkra (nincs pénze, mindig panaszkodik stb), szólj neki, hogy van ilyen blog, olvassa ő is.

Minden jót,
Dani

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése