2009. július 10., péntek

Hiszem, ha látom, vagy látom, ha hiszem?

Mielőtt belevágnánk a pénzkezelési képességeink megalapozásába, egy kis kitérőt fogok tenni, amit hasznosnak tartok egyrészt a pénzkezelési és más valós világbeli összefüggések megértésében, valamint így a Zsuzsi által felvetett témára is tudok néhány gondolattal szolgálni.

Nemrégiben találkoztam egy érdekes esettel. Adott egy ember, nevezzük Józsefnek, ami természetesen nem az eredeti neve. József olyan információk birtokába jutott, melyek alapján az a meggyőződés alakult ki benne, hogy Magyarország ellen összeesküvés készül. (Hogy ennek a meggyőződésnek van-e és ha igen, mennyi alapja, azt kinek-kinek a saját megítélésére bízom, én a kérdésben nem foglalok állást). Hajtva a hazaszeretettől és a jót tenni akarástól, József egyre-másra igyekezett elmondani információit, következtetéseit TV-ben, rádióban, interneten, ahol csak tudta.

Történt egyszer azonban, hogy József internetes oldala elérhetetlenné vált. Arra sajnos már nem emlékszem, hogy pontosan mi volt a hibajelenség vagy hibaüzenet (amit az oldal helyett a szörfözők kaptak), de a történet tanulsága szempontjából nem is olyan fontos.

Mit feltételez egy átlagember ilyen esetben? Azt, hogy technikai gond adódott, esetleg a szerződés apróbetűs részét nem olvasta el, és pl. túl nagy forgalom miatt letiltották a webhelyet (olyan egyébként tényleg van, hogy egy tárhelyszolgáltató - főleg ha alacsony havidíjas - szerződésileg korlátozza a havi átvihető forgalmat, amit sok látogatóval és nagy megosztott videófájlokkal könnyen túl lehet lépni).

Mit feltételez ellenben József? Konkrétan el is mondta egyik interjújában, hogy meg van győződve arról, hogy Azok blokkolták az oldalát.

Mi is történt?

A feltételezéséből (hiszen mi más is a hitrendszerünk) kiindulva a tényeket úgy értelmezte, hogy az megfeleljen a hitrendszerének, a hitrendszerének ellentmondó lehetőségeket pedig meg sem látta, így figyelembe sem vehette!

Egy mondatban összesűrítve a lényeget tehát elmondhatjuk: Nem azt hisszük, amit látunk; hanem azt látjuk, amit hiszünk.

Vajon a mi pénzkezelési hitrendszerünk esetében mik azok az alternatívák, amiket nem látunk meg? Egyáltalán: milyen hitrendszer szerint kezeljük a pénzünket?

Van olyan ismerősöd, akinek hitrendszerében - hiszen kívülről könnyű - Te látod a korlátokat, de ő nem? Szólj neki, hátha ez a bejegyzés legalább elgondolkoztatja... és hátha együtt tudunk rajta is segíteni.

És hogyan változtathatjuk meg a hitrendszerünket? Erre a kérdésre keressük a választ az elkövetkezendő alapozó részben.

Dani

P.S. Ha nem akarsz lemaradni róla, iratkozz fel a csoportba:
http://groups.google.com/group/penzkezelesi-tanacsok-blog/boxsubscribe?email=gipszjakab@freemail.hu
(Cseréld ki az e-mail címet a sajátodra!)

2 megjegyzés:

  1. paztuhov dániel2009. július 17. 19:42

    SZia Dani! Gratulálok !Tetszik a blog.Sok sikert ! Én a tékzlók közé tartozom, de nem szégyenlem!Jelszavam "kárpidiem" (remélem jól iram)ha nem!:) Üdv. ZS.

    VálaszTörlés
  2. Kedves ZS!

    Örülök, hogy tetszik, köszönöm a jókívánságokat!
    Ha a tékozlók közé tartozol, az önmagában még nem feltétlenül baj.
    Az már inkább lehet baj, ha:
    - nem tudsz róla.
    - tudsz róla, meg akarod változtatni, de nem tudod.
    - a tékozló magatartás következtében olyan (negatívként értékelhető) helyzetbe kerülsz, amit tudatos pénzkezeléssel megakadályozhattál volna.

    Dani

    VálaszTörlés